astfel prin rebobinarea generatorului cu sarma mai groasa creste curentul debitat,astfel se pot folosi becuri de putere mai mare fara a exista riscul ca sarma sa se coaca sau arda ....
curentul generat de un magnetou (numim magnetou ansamblul generator de curent electric format din stator fix cu bobine si volanta cu magneti) este direct proportional cu intensitatea fluxului magnetic si viteza de schimbare a polilor magnetici.dar unul din cele mai importante aspecte ale unui generator electric este rezistenta lui interna...aceasta limiteaza curentul debitat ..cu cat rezistenta interna este mai mare cu atat curentul debitat este mai mic iar pierderile prin caldura mai mari (incalzire mai puternica,ceea ce face ca sarma sa coaca rapid si sa creeze scurturi intre spire si straturi)...
prin rebobinarea cu sarma mai groasa se reduce rezistenta interna a generatorului,curentul debitabil creste iar incalzirea acestuia scade..
eu am facut in felul urmator - alternatorul meu era bobinat cu sarma de 0.95 mm
S6302633.JPG (1.51MB)
Number of downloads: 153
am dat sarma jos si am curatat carcasa de urme de lac
11_11_08_0820.jpg (82.28K)
Number of downloads: 135
inainte de a da sarma jos trebuie respectata o chestie foarte importanta si capitala - trebuie insemnate pe o hartie o schema cu sensul in care este bobinata sarma pe o bobina si cum se inseriaza cu urmatoarea.daca nu se respecta sensul de bobinare nu se vor faza corect curentii in generator si se obtine un fiasco (deoarece sunt 6 bobine pe partea de 12v,poate fi privit ca 6 generatoare inseriate).de bobina care obtine inalta tensiune pentru CDI nu ne legam deoarece nu are rost (bobina mai mare,genereaza cca 100 v pentru CDI).pe langa sensul de bobinare se mai noteaza si numarul de spire pe fiecare bobina (uzual 55 spire).atentie si la culorile firelor care se leaga cu restul instalatiei scuterului.
apoi am bobinat cu sarma de 1.2 mm (deoarece cu sarma mai groasa nu imi mai incapea numarul de spire necesar pe bobina).sporul obtinut fata de sarma originala este de 25 % in grosime ceea ce in curent inseamna un spor de cca 60 % (relatia dintre grosime si curent este patratica).sarma a intrat cam greu pe ferestre,a fost nevoie de 2 bobinari pentru a ajunge la rezultatul final (plus ceva rani in palma de la ...intinsul sarmei
alternatorul rebobinat si montat
S6302766.JPG (1.52MB)
Number of downloads: 150
Sign In
Register
Help

MultiQuote