Toggle shoutbox Shoutbox
|
Din 12v In 6v
Posted 10 December 2009 - 09:31 PM
Ce imi trebuie si cum se leaga sa scot 6V. Si sa leg acel turometru la o motocicleta veche comunista, la bobina de inductie ?
Posted 10 December 2009 - 10:05 PM
7805= 5v
7806 =6v
7809 =9v
7812 =12v
Attached File(s)
-
7805_SCH_001.jpg (58.6K)
Number of downloads: 82
Salutari cu farul si asfalt uscat!!!
Modificari lumini bord logan ,activari diverse functii UCH. Lucrari de ale mele se pot vedea http://www.daciaclub...bnails-991.html
Posted 10 December 2009 - 11:10 PM
Posted 27 April 2010 - 01:12 AM
cosx25, on 10 December 2009 - 09:31 PM, said:
Ce imi trebuie si cum se leaga sa scot 6V. Si sa leg acel turometru la o motocicleta veche comunista, la bobina de inductie ?
de regula alimentarea se face cu un CI stabilizator de tip TCA 700 Y in autovehicole penru instrumente dar acel CI stabilizeaza 10 V faptul ca tu vrei 6 V mi se pare un pic curios deoarece niciunul din turometrele auto nu la-m intalnit alimentat cu acea tensiune practic seria de CI stabilizatoare 78XX pot sa te ajute.
citirea se preia de la bobina de inductie de pe borna 15( echivalenta cu borna unde se cupleaza platina)
Posted 27 April 2010 - 08:55 AM
Va multumesc pentru info
Posted 08 June 2010 - 07:51 PM
Am cumparat o pompa electrica de camping pentru saltele, barci. Pompa functioneaza cu 4 baterii de 1,5V groase (NU retin exact tipul lor). Pompa am luat-o pentru a raci transmisia scuterului. Debitul ei este foarte mare. Practiv..la cei 6 volti mi-a umflat o saltea de 2 persoane in 1 minut si 30 secunde.
Am pus 4 baterii normale...si dupa o umflare cand am desfacut capacul...una din ele se topise. Apoi am pus alcaline...si dupa 3-4 umflari bateriile se incalzisera...dar inca lucrau bine. Curentul consumat de motoras cu cele 4 baterii este de 4 amperi. Am pus apoi doar 2 baterii...deci 3 volti, debitul si zgomotul produs au scazut insa curentul consumat era tot 4 amperi. Din fizica mea elementara as spune ca la 3V curentul ar fi trebuit sa fie mai mare.
Trag concluzia ca cei 4 amperi sunt curentul maxim debitat de baterii...si nu curentul maxim pe care il "suge" motorul.
Schema prezentata mai sus o pot realiza cu usurinta, insa am nevoie de ceva lafel de simplu dar care sa suporte un curent constant de 4 amperi...poate cu varfuri de 5A. Daca as putea adapta un comutator pentru 2-3 trepte de turatie...ar fi minunat.
NU stiu insa ce ar putea fi limitat mai usor: Intensitatea sau Tensiunea.
Deasemeni....pompa e gandita sa functioneze 15-20 min apoi 5-10 min pauza. Daca as limita curentul....poate as creste fiabilitatea sistemului.
Pe viitor intentionez sa intercalez un timmer...sau poate chiar o termocupla.
Orice sugestie mi-ar fi de un real folos.
Posted 08 June 2010 - 09:06 PM
POate ma lumineaza cineva ce a vrut sa spuna acea persoana.
"De ce nu pui un LM7807 (la anumiti producatori exista si 7807) combinat cu un 2N3055 (baza in iesirea integratului=pin3, colectorul inainte de intrarea in stab=pin1, emitorul - de pe el culegi tensiunea de iesire).Asa poti obtine curent de pana la 10A (teoretic); scazand ~0.8V caderea de tensiune pe jonctiunea tranzistorului ajungi la valoarea tensiunii de care ai nevoie.
Mai multe scheme de utilizare gasesti aici: http://pdf1.alldatas...ILD/LM78XX.html (va face urat ca nu poti sa vezi datasheet-ul prin link direct, dai 2-3 click-uri pe acolo si gasesti. E datasheetul pt lm78xx elaborat de fairchild)"
Posted 09 June 2010 - 04:07 PM
Posted 10 June 2010 - 07:48 PM
Rasfoind pe net am gasit un integrat MC78T05 care ar duce un curent de 3 A. Am aflat si faptul ca as putea monta 2 in paralel pentru a mari sursa la 6 Amperi. Sau varianta 2, un singur integrat 78T05 dar la care se leaga si un tranzistor PNP 2N4398. Astfel stabilizorul poate furniza pana la 15A.
Am atasat si o schema: Imi poate spune cineva ce valoare are rezistenta de langa Tranzistor?
Attached File(s)
-
Stabilizator.JPG (32.44K)
Number of downloads: 27
Posted 11 June 2010 - 09:15 PM
Am cautat piesele din ultima schema prezentata, dar nu erau pe stoc, ci doar pe baza de comanda. Am reusit apoi sa inteleg modificarea la schema originala postata de GFN.
Practic am adaugat un Tranzistor 2N3055 , care ar trebui sa suporte 15A. MOntajul functioneaza, motorul merge...insa curentul consumat este de 8-9A. Nu-mi dau seama de ce a crescut atat de mult. Totodata, tensiunea scade la 3-3,5V...dar motorul se aude mai turat decat cu bateriile standard.
Problema la montajul executat este ca tranzistorul se incinge foarte mult..si dupa 1-2 minute...motorul merge in "suturi". Tranzistorul este montat pe un radiator+ cooler de calculator. Practic am facut canal pentru tranzistor direct in aluminiu. Radiatorul a functionat foarte bine pe un AMD K6 1600MHz.
Daca pun aerul scos de motor...direct pe tranzistor+ radiator+cooler , montajul merge fara probleme.
Cum as putea limita curentul consumat...la 3-4A ...cu riscul de a scade turatia si implicit debitul de aer?
Tine-ti cont ca nu vreau sa pun un un bec in serie... pentru ca as avea consum nejustificat.
Posted 14 June 2010 - 03:49 PM
Attached File(s)
-
LM338.pdf (396.28K)
Number of downloads: 14
Salutari cu farul si asfalt uscat!!!
Modificari lumini bord logan ,activari diverse functii UCH. Lucrari de ale mele se pot vedea http://www.daciaclub...bnails-991.html
Sign In
Register
Help

MultiQuote