Forum Scuter Club: Cum Schimb Rulmenţii Roată Faţă written by victor_vclic

Jump to content

Toggle shoutbox Shoutbox

victor_vclic Icon : (28 July 2011 - 07:30 PM) și fiind mulți copii imediat s-au lăsat păcăliți de treaba asta și s-au mutat pe celălalt forum
victor_vclic Icon : (28 July 2011 - 07:31 PM) acolo se postează mult dar informația e de calitate foarte scăzută
Adytza Icon : (29 July 2011 - 02:42 AM) da este adevarat ce zici chiar as vrea ca acest forum sa reinvie ca pasarea phoenix
victor_vclic Icon : (29 July 2011 - 09:58 AM) și mie mi-ar plăcea să învie, mi-a plăcut și-mi place mult acest forum
Aly Icon : (29 July 2011 - 11:51 PM) Nu e asta motivu, atunci era suteru in loc de cinste, era ceva nou pentru romanica
Aly Icon : (29 July 2011 - 11:58 PM) Propun moderatoriilor sa readuca pe prima pagina LISTA CU TOPICURILE ACTIVE!!!...NU un buton aruncat in josu paginii...omu intra si vede liste, nu vede discutii, daia e forum ! va pup;;)
victor_vclic Icon : (30 July 2011 - 06:10 AM) si eu as propune niste schimbari. Apreciez ca s-a schimbat interfata, e frumoasa, dar mai e putin de lucrat
Geoopsy Icon : (19 November 2011 - 12:43 PM) ...Mai administreaza/modereaza, cineva pe aici. Chinezi "au invadat" Forumul , cu prostioarele lor...
Grinch Icon : (21 November 2011 - 01:29 AM) i-am banat pe toti chinezii :)
Clodius Icon : (27 November 2011 - 11:37 PM) noroc cu Grinch ca eu nu am mai avut timp
Grinch Icon : (28 November 2011 - 02:57 AM) O sa incerc sa intru in fiecare zi si sa banez ce mai apare. Sper sa nu uit sau sa ma iau cu treaba
Geoopsy Icon : (28 November 2011 - 09:15 PM) ...bine ati revenit... ;)
LaurX82 Icon : (20 February 2012 - 08:15 PM) As vrea sa imi schimb nick-ul daca se poate, vream LaurX82, asta daca mai vede vreun moderator/admin forumul asta :)
Grinch Icon : (23 February 2012 - 09:18 PM) Done
LaurX82 Icon : (24 February 2012 - 01:35 AM) Multumesc :)
underground2891 Icon : (24 February 2012 - 10:52 PM) salutare dragilor
underground2891 Icon : (24 February 2012 - 10:52 PM) este cineva online la ora aceasta
underground2891 Icon : (04 March 2012 - 09:53 AM) gasiti lere pe ocazii foarte ieftine si bune userul ieftinmihai eu am luat de la el si se merita doar 20 ron au toate tipurile si marimile necesare de la reglajul unui scuter
underground2891 Icon : (12 April 2012 - 07:11 AM) disponibil scuter yiben 50cc stare buna relatii la tel 0732797998 giurgiu
underground2891 Icon : (27 April 2012 - 10:26 PM) VAND BLOC MOTOR SCUTER 4T SI CAPACUL DE LA TACHETI O ROATA PE 12" ECHIPATA COMPLET CU AX, RULMENTI, SISTEM DE FRANARE SI SABOTI CU ETRIERI CAUCIUCUL ESTE TUBELES PRET DE CRIZA 100 RON (ROATA) BLOCUL MOTOR 150 RON TELEFON 0723959953
Resize Shouts Area

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Cum Schimb Rulmenţii Roată Faţă Rate Topic: -----

#1 User is offline   victor_vclic Icon

• Membru avansat
  • PipPipPipPip
  • View gallery
  • Group: Members
  • Marca:Peugeot V-Clic
  • Cilindree:50

Posted 29 March 2010 - 10:24 AM

Am cumpărat rulmenţi noi şi aş vrea să-i montez. Nu ştiu cum să-i scot pe cei vechi. Trebuie presă specială?
27 Martie 1918 Unirea Basarabiei cu România
0

#2 User is offline   scooter_maniac666 Icon

• Membru
  • PipPipPip
  • View gallery
  • Marca:aprilia sr esquire

Posted 29 March 2010 - 02:34 PM

View Postvictor_vclic, on 29 March 2010 - 11:24 AM, said:

Am cumpărat rulmenţi noi şi aş vrea să-i montez. Nu ştiu cum să-i scot pe cei vechi. Trebuie presă specială?

Eu i-am scos si fara presa. Am bagat prin gaura (pe unde intra axul) o bara de fier cat de cat otelit mai subtire decat axul si am inclinato un pic, astfel incat sa o fixez pe camasa celuilalt rulment si l-am ciocanit pana a iesit. Si dupa ce l-am scos pe primul, la al doilea mi-a venit si mai usor. ;))
0

#3 User is offline   victor_vclic Icon

• Membru avansat
  • PipPipPipPip
  • View gallery

Posted 30 March 2010 - 08:36 AM

La câţi km i-ai schimbat? S-a simţit vreo îmbunătăţire?
0

#4 User is offline   scooter_maniac666 Icon

• Membru
  • PipPipPip
  • View gallery

Posted 30 March 2010 - 05:48 PM

Nu l-am cumparat de nou, dar cand l-am luat avea 23.000 km facuti. Erau destul de uzati, mai ales cel din directia discului de frana, ca acolo e forta mai mare. Acum e mai stabil, nu mai are nici roata joc. Dar u de ce vrei sa ii schimbi? Simti ca s-au uzat?
0

#5 User is offline   victor_vclic Icon

• Membru avansat
  • PipPipPipPip
  • View gallery

Posted 31 March 2010 - 09:34 AM

Am primit doi rulmenti noi si, daca tot ii am am zis sa-i montez.
Am desfacut roata veche si daca invart cu mana de rulmenti se simte putina rezistenta la inaintare, parca ar fi nisip pe acolo sau ceva care freaca usor. Cred ca ar fi suficient sa-i curat si sa-i ung ca sa-si dea drumul, dar daca tot am altii noi mi-am zis sa-i schimb. N-am observat joc.
0

#6 User is offline   scooter_maniac666 Icon

• Membru
  • PipPipPip
  • View gallery

Posted 31 March 2010 - 08:08 PM

Ramane la alegerea ta, daca spui ca cei originali nu au joc. Ai putea sa ii lasi pe cei originali, sa ii cureti si ii ungi ;)
0

#7 User is offline   GLUE Icon

• vaselina
  • PipPipPipPipPip
  • View gallery
  • Group: Global Moderators
  • Marca:GUOBEN (scuter de criza)
  • Cilindree:ca mai toata lumea - 50

Posted 31 March 2010 - 08:10 PM

La cati Km are si la cat costa rulmentii si cum e greu sa tot desfaci roata fata, mai bine ii schimba.
Sper sa tina tot asa de mult ca cei originali ;)

#8 User is offline   victor_vclic Icon

• Membru avansat
  • PipPipPipPip
  • View gallery

Posted 03 April 2010 - 12:33 PM

Schimbarea rulmentilor s-a dovedit a fi mult mai grea decat parea citind pe forum. In plus, rulmentii pe care i-am scos erau buni inca, trebuiau doar curatati si unsi, operatie care nu prea se poate face dupa parearea mea. Cred ca puteam sa-i las asa ca erau doar putin de tot afectati avand in vedere ca am trecut cu scuterul prin lac la propriu.
Lucruri pe care nu le-ati spus si le consider absolut necesare:
1. Intre rulmenti,in roata este o teava cu diametrul interior cam cat al axului (+1mm). Cand incercam sa bag un fier printr-unul dintre rulmenti, sa-l trec prin butuc si sa bat in buza celulilalt rulment nu puteam. Asta din cauza ca fierul intra fix in teava dintre rulmenti (si ea fixa la randul ei intre rulmenti). Deci, fierul pe care-l bagam iesea pe partea cealalta a rotii si nu prindea buza rulmentului. Nu puteam inclina fierul in butuc, pentru ca teava din interior era fixa si nu-l lasa, il ghida sa iasa exact pe unde iese si axul. Nici macar nu puteam vedea buza celuilalt rulment. Vazand aceasta teava fixa (despre care nu s-a zis nimic aici), am crezut ca face parte din butuc si m-am chinuit 2 ore sa bat in 1mm de buza atat cat se observa cu greu. Apoi am fortat teava si am departat-o ca sa pot batea in buza.
2. Rulmentii sunt introdusi acolo cu forta foarte mare. Ca sa-i scoti trebuie batut sanatos cu barosul. Nu e ceva gen "ciocanesti un pic si gata" asa cum ma asteptam. Daca stiam ca e asa greu nu ma mai apucam. Nu se poate batea cu axul pentru ca se strica filetul in capat la ax pe de-o parte si pe de alta parte cand lovesti cu ciocanul in ax, chiar si protejat de o carpa, tot ii sare nichelul din capatul axului si ulterior va prinde rugina si ...se va vedea. Mi se pare gresit sa folosesti axul. Am batut cu un alt fier. Daca bati cu axul, schimbi una si distrugi alta oricat ai zice ca "n-are nimic, merge si asa".
3. Cand bati in rulmenti, trebuie sa asezi o bucata de lemn de dimensiunea butuculu sub roata. Nu poti pune roata pe pamant pentru ca forta se disperseaza in cauciuc si risti sa deformezi janta sau discul de frana.
4. Pana la urma, cu greu ca sa-i scot a trebuit sa incalzesc putin butucul cu lampa cu benzina, sa folosesc degripant si toate "alifiile", deci in nici un caz nu era vorba despre batut "putin". M-au apucat transpiratiile pana i-am scos.
5. Trebuie urmarit mereu cand se deplaseaza rulmentii sa iasa in pozitia in care au fost, sa nu lovesti prea mult intr-o buza ca se pun de-a curmezisul si deteriorezi janta.
6. Cand am incercat sa scot vechii rulmenti am pus wd40 pe acolo, am incins cu lampa etc. etc. si am observat ca vaselina cu care erau unsi vechii rulmenti nu curgea. Erau unsi cu vaselina speciala care rezista la temperatura. Deci, cum puteam eu sa-i curat? Wd40 n-o dizolva, benzina o dizolva greu si praful, mizeria, nisipul ramanea pe acolo prin vaselina din vechii rulmenti, lucru care se simtea cand miscam de ei. Deci, aici pe forum e usor de zis "ii ungi putin" si poti sa-i pastrezi. Dar, cum ii ungi? Ca sa-i ungi trebuie in primul rand sa-i cureti? Cum ii cureti? (mai ales gandindu-te ca sunt bagati acolo fixi infundati in roata) de abea se vad.
Legat de asta, eu stiu cum se face "asazisa ungere la service". Se dau jos garniturile acelea de protectie de la rulment, cu un deget se pune cu dgetul niste vaselina peste cea veche, se pune roata la loc si asta e frate, merge, sui-te pe partaitoare si da-i drumul, marca banul. Lucru gresit dupa opinia mea. In primul rand trebuiesc curatati luna, eliminat nisip si depuneri, vaselina veche etc. (lucru care dureaza mult, f. mult, ar trebui frecat la ei cu periuta de dinti si cu benzina cam jumatate de ora, si nu prea se poate face in pozitia in care sunt ei, chiar daca dai jos garniturile, au colivii pentru bile, e greu, nu se dizolva vaselina murdara din ei). Deci, daca vrei treaba ca la carte trebuiesc schimbati. In plus stiu ca la service, "mecanicul" bate cu axul. Il doare-n cot de axul tau, vrea banul si atat. Daca-i spui ca strica axul zice "n-are nene nimic, i-a sarit putin zmaltu, da-l dracu, cate d-astea am schimbat eu", asa se face nene, nu mai fi carpaci si faze de gen.

Sa introduc noii rulmenti, alt chin. Eu am folosit axul si piulita si niste bucse din metal ca sa fac o presa. Mi-e mila de roata si de rulmenti sa bat in ea. I-am tinut la rece inainte sa-i pun ca sa se contracte putin. Chiar si asa, cu bucse, cu presa, dupa ce i-am introdus cu mare greutate, noi fiind, se simtea ca nu se mai invart ca atunci cand erau afara. Deci, din cauza fortei, a presiunii, au fost usor afectati. Nu mult, abea sesizabil, dar se simtea.

Inca o problema, desi i-am pus in aceeasi pozitie ca cei vechi, desi i-am presat de "le-a iesit sufletul", probabil cu cateva zecimi de mm n-au mai fost in exact aceeasi pozitie ca cei vechi. Nu cu mult, cu zecimi de mmm, dar acest lucru se simtea cand invarteam de roata pentru ca atingeau placutele de disc mai mult ca inainte. Placutele stau la distanta de zecimi de mm fata de disc si orice schimbare conteaza. Deci, a trebuit sa ma uit si la frana sa vad ce si cum pana s-a ajustat. Desigur, nici asta nu cred ca baga nimeni de seama, merge "si-asa".

SFAT GENERAL (si cu asta inchei).
Rulmentii la vclic si, probabil la multe scutere rezista linistiti peste 20 mii de km. Toata smecheria este sa nu intre nisip la ei. Rulmentii au garnituri de protectie, dar daca intri cu scuterul in mlastina cu noroi de jumatate de metru (asa cum am facut eu de de ma mir cum a iesit scuterul de acolo), va intra nisip la ei. Deci, evitati baltile in care riscati sa va scufundati, vor tine rulmentii zeci de mii de km. Cum ii pastrezi asa ii ai. Mai bine pastrati-i ca de schimbat e complicat si odata ce-ai pus ciocanul pe ei, si pe cei noi si pe cei vechi, nu mai sunt ca noi. In fabrica ii introduc cu presa speciala, frumos, nu se apuca aia sa umfle ciocane la janta asta care e din aluminiu la urma urmei. Stiu opinia "mecanicului": "n-are bre nimic, de la 2 ciocane nu se stramba roata". Dar, eu imi dau seama ca o deviatie mica, infima de un mm va duce la dezechilibru la viteze mari, roati de scuter nu echilibreaza nimeni, nici macar nu poate fi verificat, asa la mers poate nu se simte, dar o roata dezechilibrata uzeaza mai repede rulmentii noi, pierde aderenta, introduce uzuri in timp, chiar daca aceste lucruri nu se simt si sunt minore, nu se vad etc. etc.
0

#9 User is offline   Victor Icon

• Nou venit
  • Pip
  • Marca:Yamaha Neos

Posted 09 January 2011 - 10:21 PM

Salut.
Exact in acest stadiu sunt si eu. Am o Yamaha Neos, am desfacut-o de tot, in ideea de a o curata un pic si de a face mici verificari. Iar ce am descoperit nu mi-a placut deloc:
- monoamortizorul spate uscat, nu lucreaza deloc; nu se poate repara, iar unul nou costă cam 1,3 milioane.
- telescoapele fata fara ulei; ma arunca de fata de zici ca mergi pe trambulina la purtator!
- roata fata se invartea in camasa rulmentilor, acestia fiind blocati; chiar mi se pare (dar nu am verificat cu scule) ca axul e putin stramb!!!, ceea ce prespune si schimbarea lui si a rulmentilor.
Treburi pe care le-as face daca as sti cum se face! Mai exact ce fel de presa de rulmenti, pentru ca nu vreau sa folosesc barosul ”la greu!” si improvizatii, fiindu-mi frica sa nu stric jeanta.
Un set de suspensii fata costa 10 milioane jumate (noi, originale), produse sub licenta nu gasesc, second hand nu ma prea tenteaza iar de reparat, unii spun ca nu tin mai mult de 1 an - la un pret/bucata de 1 milion.
Deci, alte alternative?!
Apropo, vopseaua de pe jenti e basicata, sub acestea fiind un fel de coroziune /pulbere. As vrea sa o vopsesc, dar jeanta nu e nici din tabla nici din dural, e din antimoniu sau ceva asemanator. Stiti voi cumva mai exact din ce este si cum se vopseste corect?
0

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users