Toggle shoutbox Shoutbox
|
Ce Benzina Folositi? benzina la scutere...
Posted 21 August 2008 - 09:11 AM
Posted 21 August 2008 - 09:24 AM
Avem urlete-n pistoane in loc de basi in portbagaj...:) (Oo\==OOOO==/oO)
Posted 22 August 2008 - 03:37 PM
Posted 22 August 2008 - 07:20 PM
Posted 22 August 2008 - 09:06 PM
Attached File(s)
-
DSCF1473.jpg (28.49K)
Number of downloads: 29
Posted 28 August 2008 - 09:17 AM
Eu bad de la Petrom sau Rompetrol...mama naibii ca nu stiu.
Posted 13 November 2008 - 09:13 PM
Cifra octanică a unei benzine este procentul de izooctan dintr-un amestec de izooctan (considerat cu CO 100) şi normal heptan (n-heptan, considerat cu CO 0), amestec care în motorul standard (ASTM-CFR) detonează la acelaşi raport de compresie ca şi benzina considerată.
Fenomenul de detonaţie este o ardere foarte rapidă, care generează o undă de şoc la care organele unui motor nu sunt proiectate să reziste, deci detonaţia trebuie evitată cu orice preţ.
La benzinele cu CO mai mare detonaţia apare la rapoarte de comprimare mai mari.
Un raport de comprimare mai mare duce la creşterea randamentului termic al ciclului, deci la o putere mai mare sau un consum mai redus, de aceea tendinţa actuală este de a se folosi benzine cu CO cât mai ridicat.
Faptul că la CO mai mare detonaţia apare la rapoarte de comprimare mai mari se datorează faptului că benzina cu CO mai mare arde mai lent, contrar a ce cred mulţi. Tetraetilul de plumb (TEP) folosit pentru aditivare în vederea creşterii CO este un inhibitor al vitezei de ardere. Arderea mai lentă îndepărtează pericolul trecerii în ardere rapidă (detonaţie) şi de aia permite rapoarte de comprimare mai mari.
--
Acum, aplicarea teoriei.
La proiectarea unui motor, proiectantul a avut în vedere folosirea unei benzine cu un anumit CO, pe baza căreia şi-a fixat raportul de comprimare (parametru fundamental la proiectarea motoarelor) De obicei se ia un raport de comprimare de 7 pentru benzină cu CO 75 („normală”, care acum nu mai există), de 8 pentru benzină cu CO 90 („regular”, care nici aia nu mai există), de 8,5 pentru CO 95 şi de peste 9 la CO 98. Motorul este optimizat (consum minim) pentru acea benzină avută în vedere la proiectare.
Dacă se foloseşte o benzină cu CO mai scăzut, datorită vitezei mari de ardere poate apărea detonaţia. Chiar dacă ea nu apare, forma ciclului (diagrama indicată) se schimbă (devine mai ascuţită), presiunea maximă creşte (suprasolicită piesele), dar suprafaţa ciclului (= lucrul mecanic produs) scade, deci consumul creşte. Surplusul de căldură netransformat în lucru mecanic duce la supraîncălzirea motorului. Creşterea exagerată a presiunii se poate „contra” reducând avansul, însă acest „reglaj” nu compensează celelalte probleme. Deci, nu mergeţi cu benzină cu CO mai mică decât cea recomandată.
Dacă se foloseşte o benzină cu CO mai ridicat decât cea recomandată, datorită vitezei mici de ardere nu se atinge presiunea maximă din ciclu preconizată, suprafaţa ciclului este de asemenea mai mică, iar consumul iarăşi creşte. Deşi efectele negative nu sunt la fel de intense ca la funcţionarea cu CO scăzut, funcţionarea cu CO mărit este un lux inutil. Deci, nu mergeţi cu benzină cu CO mai mare decât cea recomandată.
Deci, ca să poţi folosi „puterea” unei benzine cu CO mai ridicat trebuie mărit raportul de comprimare (de ex. prin „rabotarea” chiulasei - nimeni nu mai „rabotează” azi, toţi o prelucrează prin rectificare). Manevra este recomandabilă doar celor ce ştiu ce fac şi-şi pot permite eşecuri.
Orice alte consideraţii gen „am observat că mie îmi merge mai bine cu benzină cu CO ...” (diferită de ce recomandă producătorul) denotă eventual reglaje proaste (ex. avans) sau alt tip de intervenţii.
Despre plumb, apă etc. cu altă ocazie.
Posted 13 November 2008 - 09:25 PM
Pt mai multe info despre Cifra octanica
AICI
Ca sa nu fiu Offtopic...eu folosesc benzina de la Petrom(la asta se comporta cel mai bine)...am pus odata de la OMV 100 si parca pusesem apa....nu mi-a placut deloc...
Posted 13 November 2008 - 09:46 PM
Apoi, etanolul arde cu flacără invizibilă, este foarte periculos în caz de incendiu.
S-au făcut încercări care au arătat că se poate aditiva benzina cu câteva procente de etanol pentru mărirea CO, însă etanolul este higroscopic. Rezervoarele nu sunt etanşe (nu e voie să fie presiune în ele) aşa că absoarbe apă din atmosferă. Miscibilitatea alcoolului cu apa depinde de temperatură. Dacă apa se separă pe fundul rezervorului (de aici mirarea de unde e apa) motorul „tuşeşte” rău.
Posted 14 November 2008 - 04:16 PM
Posted 14 November 2008 - 10:34 PM
Sign In
Register
Help

MultiQuote